GrondplanPraktisch

Klimaatfestival Ranst

Festival

De tweede editie van het klimaatfestival op 1 juni 2024 betrekt alle inwoners in en rond Ranst. Samen onze klimaatafdruk te verkleinen: dat is het doel. Dit evenement brengt iedereen bij elkaar rond belangrijke klimaatthema’s als wonen, tuinieren, reizen, consumeren, hergebruik, enz. De combinatie van de vibe van een festival en een inhoudelijke, bevattelijke boodschap, dat maakt het klimaatfestival een beetje uniek.

Wat moet ik me voorstellen bij het Klimaatfestival?

Het zal een gratis festival zijn in al haar facetten, van een podium met live muziek, animatie voor de kinderen, workshops, demonstraties binnen en buiten, eten en drinken tot talrijke kraampjes.

Je volledig uitleven, plezier maken en een rugzakje mee naar huis nemen vol praktische tips. Hoe kan ik zelf impact maken en mijn klimaatafdruk verkleinen? Een leuke combinatie toch?

Spring je even mee op de kar om te proeven van het programma dat we die dag in petto hebben?

Wij hebben bij KFR24 gekozen om ons te richten op 3 thema's waar we alle richtingen mee uit konden om het festival kleur te geven en te zorgen voor een interessante, inspirerende en leuke dag. Onze boodschap voor deze editie: vertraag, zoek terug connectie met de natuur en kijk welke kleine (of grote) aanpassingen je zelf kan maken die een positieve impact kunnen hebben op onze CO2 uitstoot.

Waarom doen we dit?

Het woord klimaat is een beladen woord en heeft vaak een negatieve ondertoon, terwijl het zo belangrijk is voor ons welzijn en kansen biedt. Verandering kan ook positief zijn en dat willen we laten zien.

Klimaat is ook een zeer breed begrip en is over alle domeinen in ons dagelijks leven aanwezig. We worden ons alsmaar meer bewust van onze dagelijkse afdruk, maar het is zeker niet slecht om even in te zoomen op een aantal thema's die een grote impact hebben en kunnen zorgen voor een versnelde daling in onze CO2 uitstoot.

Tevens vinden we het belangrijk om ook de essentie nog een keer weer te geven en te tonen waar de Gemeente mee bezig is om ons steentje bij te dragen. Wij ondernemen als Gemeente ook allerhande acties om het klimaat een handje te helpen, en het biedt inzicht en draagvlak als we kunnen toelichten waarom we doen wat we doen. Je zou ervan versteld staan waar wij allemaal mee bezig zijn. Onze klimaat deskundige is niet zo lang geleden gestart in haar functie bij de Gemeente. Het is haar kort na haar komst snel duidelijk geworden hoe belangrijk het is om te weten wat er allemaal rondom je wordt aangepakt. Het heeft impact op jouw manier van doen en leven en de leefbaarheid in jouw dorp. Er zijn kleine maar ook soms ingrijpende veranderingen waarvan we toch willen weten en begrijpen waar ze vandaan komen?

Met welke thema’s gaat editie (KFR24) mee aan de slag?

Klimaatadaptief wonen

Maak van je huis een echte thuis. Eentje waarin je klimaatneutraal investeert, maar waarbij alles buiten de stenen muren even belangrijk is. We bekijken samen met jou een tijdlijn voor jouw woonst en hoe die kan evolueren. Hoe kan je investering renderen en tegelijkertijd een positieve impact hebben op het klimaat? Breek met gewoontes, stap uit je comfortzone en leer nieuwe concepten van wonen kennen.

Daarnaast zetten we tijdens het festival sterk in op het anders inrichten van je tuin. Hoe kan je bijvoorbeeld smuljungles creëren of verbinding zoeken met de natuur? We benadrukken het belang van bomen in ons straatbeeld en bespreken waarom het cruciaal is om meer bossen aan te leggen. Ook behandelen we thema’s rond mentale fitheid en het opwekken van een vakantiegevoel in je hoofd. Zo wordt 'vakantie' een breed begrip dat niet altijd inhoudt: “Ik ga op vakantie en vlieg naar…”.

Korte Keten aan de Kleine Nete

De lokale handelaars van de Korte Keten uit Ranst en omgeving laten je graag kennismaken met hun aanbod. Op het festival maak je kennis met standjes rond kledij, (pluk)boerderijen, fruitsapjes, honing, planten en nog veel meer. We proberen jou als consument deze dag dichter bij de producent te brengen.

Duurzaamheid in het middelpunt

Een veel gebruikte term, maar hier absoluut van toepassing. We gaan in ons Recycle Café samen op ontdekkingstocht naar hoe we nieuw leven kunnen blazen in ‘oude’ kledij. Je leert er meer over upcycling en het uitvoeren van kleine herstellingen aan kleding. Bij sommige standjes kan je leuke, handgemaakte, duurzame en lokale creaties kopen.

Tot slot kan je hier ook meer te weten komen over jouw dagdagelijkse waterafdruk (in samenwerking met Join for Water). Doe je ook mee aan de campagne in mei? Tijdens deze wervelende campagne krijg je gedurende 30 dagen tips en uitdagingen om water te besparen én er bewuster mee om te gaan.

Link: Doe mee met de Water Challenge! | Join For Water

Waarom is het iets voor mij?

Sta je op het punt om een huis te bouwen of ben je er al mee bezig? Wil je renovaties of energiemaatregelen uitvoeren maar weet je niet goed waar te starten?

Zijn er plannen om je tuin aan te pakken? Maar hoe begin je eraan zodat hij klimaatproof is voor de toekomst? Of ben je eerder op zoek naar tips om hem biodiverser te maken?

Zou je graag meer bij lokale handelaars kopen waar je versere producten direct bij de bron kan kopen? Wil je ideeën op doen rond herbruik en upcycling van allerhande materialen? Dan zit je helemaal goed op het festival.

We hopen dat je die dag naar huis zal gaan met een rugzakje vol nieuwe ideeën maar ook de reflectie zal maken dat het simpelweg een leuke dag was voor de papa, mama, kinderen, grootouders, overgrootouders, nonkel, tantes,...  We gaan er een keer stevig invliegen zowel op vlak van kennis als op vlak van plezier en nodigen jullie van harte uit!

Deze dag zou je op zijn minst een antwoord moeten kunnen geven op één of meerdere van volgende vragen:

  • Wat is groene energie?
  • Wat doen energie coöperaties en hoe verschillen ze met andere energie leveranciers?
  • Fossielvrij verwarmen, is mijn huis er klaar voor?
  • Hoe zet ik mijn koers naar fossielvrij verwarmen?
  • Kan ik een renovatiescan doen van mijn woonst?
  • Ik ga bouwen, wat zijn belangrijke zaken om te integreren? Waar hou ik rekening mee?
  • Natte winters zijn een feit, maar hoe vermijd ik wateroverlast?
  • Hoe bereid ik me voor op langdurig droge en hete zomers?
  • Ik wil graag het principe van smuljungles ontdekken: Hoe begin ik eraan?
  • Bosbaden, wat wil dat nu weer zeggen? Staat er een bad in het bos dan?
  • Tuinaanleg en planten zijn een dure investering! hoe maak ik van de eerste keer de juiste keuze?
  • Hoe kan ik onkruid bestrijden met natuurlijke middelen?
  • Hoe kan ik een aandeel hebben in het vergroten van de biodiversiteit?
  • Kies ik voor kiezels, grind, schors, gazon of planten?
  • Hoe kan ik meedoen aan de tegelwippen actie?
  • Waar breng ik al mijn initiatieven voor het klimaat in kaart?
  • Bakstenen en groen, allemaal goed en wel maar hoe breng ik mijn lijf en geest tot rust?
  • Waar is de Gemeente mee bezig om te verzekeren dat onze omgeving leefbaar blijft in de toekomst?
  • ...